Въпроси и отговори


 

ВЪПРОС: На каква възраст е подходящо да запиша детето си на плуване?

ОТГОВОР: Колкото по-ранна е възрастта, толкова по-малко страхове има детето от водна среда. Ако говорим за адекватен тренировъчен процес обаче, най-подходящо е това да стане след 4 годишна възраст, тъй като тогава има по-добра комуникация между треньора и детето, а и по-лесно се задържа вниманието на малчугана. Разбира се, в повечето случаи до 5 годишна възраст заниманията по плуване са с игрови характер, като целта е привикване на тялото към водната среда и подобряването на функциите на всички органи и системи в детския организъм.

ВЪПРОС: Колко пъти в седмицата е добре да се тренира плуване?

ОТГОВОР: За начинаещи са необходими не по-малко от 2 тренировки седмично, по възможност непоследователни дни, тъй като организмът има нужда от време за възстановяване. Трудно е да постигнете резултат ако паднете под този минимум, тъй като организмът е излязъл от фазата на свръхвъзстановяване и е почти невъзможно да имате напредък. Техниката също изостава когато последната Ви тренировка е била преди седмица. Три тренировки седмино са оптималният вариант.Ако сте овладели техниката и искате да поддържате добра спортна форма е необходимо да тренирате в басейна от 3 до 5 пъти седмично. За постигане на по-сериозни резултати - повишаване на бързината, издръжливостта, и т.н. трябва да ходите 6 пъти седмично задължително под ръководството на треньор по плуване.

ВЪПРОС: До каква възраст мога да се науча да плувам?

ОТГОВОР: Всеки може да се научи да плува, независимо от възрастта и страховете си. Нужни са само силна воля, добра мотивация и постоянство, останалото е работа на треньорите на GLADIUS SPORT CLUB.Разбира се, не трябва да очаквате да се научите да плувате за нула време, необходимо е първо организмът да привикне към работата във водна среда, да овладеете техниката на дишане, на отделните плувни елементи и да изчистите страховете си.

ВЪПРОС: Каква е необходимата екипировка за тренировка по плуване?

ОТГОВОР: Задължителните изисквания на басейните са: бански, плувна шапка и чехли. За по-добър комфорт и защита на очите е необходимо да имате и очила за плуване. Сложете в чантата си и хавлия за подсушаване. GLADIUS SPORT CLUB Ви съветва да се снабдите с качествена екипировка на някой от водещите производители в бранша, тъй като комфортът Ви по време на тренировката е от изключително значение. Плувните шапки са няколко вида - силиконови, латексови и от ликра - съветваме Ви да не използвате тези от латекс, тъй като скубят и се късат лесно. Шапките от ликра са удобни, но косата се мокри изцяло - препоръчваме Ви да се снабдите със силиконова плувна шапка - продават се в два размера - junior и adult.Колкото до очилата, важното е те да са качествени и да пасват идеално на контура на лицето. Идеалните очила за Вас са тези, които като сложите на очите си и притиснете леко (без да поставяте ластика на тила отзад) направят вакуум и останат на очите Ви без да паднат.