Как да изберете треньор по плуване

Ето някои от основните качества, притежавани от добрия треньор по плуване, на които трябва да обърнете внимание:

1.Квалификация
Бъдете сигурни, че треньорът е квалифициран. За съжаление по басейните е пълно с „треньори”, които нямат необходимата квалификация да упражняват тази професия. Разликата между „инструктор” и „треньор” е огромна. Нашият съвет е да не оставате в ръцете на случайни „треньори”, защото те нямат необходимите знания и умения да научат Вас или детето Ви да плувате. Убедете се, че треньорът има диплома от НСА и покрива изискванията за професионална правоспособност и квалификация на спортно-педагогическите кадри от НАРЕДБА № 2 ОТ 25 ОКТОМВРИ 2011 Г.

2.Подход, организация, дисциплина:
Тези три елемента са от основно значение за постигане на напредък в плуването. Подходът на треньора е от огромно значение, както при обучението на деца, така и на възрастни. Още след първата тренировка, може да заобичате спорта и да чакате с нетърпение следващата тренировка или да не поискате да влезете повече в басейна. Треньорът трябва да е деликатен и да вдъхва в обучаващия се чувство на спокойствие и увереност. Колкото до организацията на тренировката по плуване – тя трябва да има подготвителна, основна и заключителна част. Необходимо е треньорът да има план на урока и да знае за какво се работи във всеки един момент, т.е тренировката да е адекватна и да има поставена цел. При обучението на деца е важно да има високо ниво на дисциплина по време на урока за да се постигнат поставените цели, но тази дисциплина трябва да се постигне чрез мотивация, а не чрез страх.

3.Визия
Треньорът трябва да е спретнат, с добра визия и начин на изразяване. Все пак той ще бъде модел за подражание на Вашето дете. Необходимо е също да е търпелив, позитивен с желание да прави това, което се очаква от него и разбира се да обича спорта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *